A3et

Mads Christensen Fonnesbech

Person Chart

Parents

Father Date of Birth Mother Date of Birth
Christian Andersen 1663 Ukendt (Andersen) 1671

Person Events

Event Type Date Place Description
Birth 1700 1700-1705-1707
Marriage 17.07.1729 Rind, Ringkøbing, Danmark
Occupation Tværmosegård Fæstebonde
Death 1751 Tværmose, Sunds, Ringkøbing, Danmark

Notes

http://www.tvaeren.dk
Desværre dør Mads Fonnesbæk kun 51 år gammel og efterlader sig 8 børn og på bar bund ved deres udgang i livet. En af sønnerne, Jacob Madsen (Tvermoes) vælger derfor at rejse til København for at søge til livets ophold som hosekræmmer, hans baggrund var Hammerum Herred, der var hovedstedet for den jyske husflid, med færdiggørelse af uldvarer, senere flyttede også brødrene Christen og Anders til København.

Brødrene begyndte nu at anvende Tvermoes som efternavn, samtidig med de startede hosekræmmerforretningen i kælderen i ”Fru Goldt” hus på Vimmelskaftet. Jacob blev senere gift med Maren Andeasdatter Thorning, datter af hosekræmmer Andreas Thorning i Store Helliggejststræde (nuværende Valkendorfsgade), egen forretning startede i Nygade 136 (nuværende nummer 6), hvor sønnen Mads blev født den 26. september 1768.

Mads havde ingen ønsker om at blive i hosekræmmerlære, allerhelst ville han stå bag på kareter og ofte skulle ha have listet sig til denne tidsfordriv, det ender selvfølgelig med en lærekontrakt, hvor han selv skulle tjene som dreng i 7 år hos hørkræmmer Thøger From.

I denne 7 årige læretid skulle han have ”forsvarlig Kost, Sko og uldne Klæder til fornøden Brug”. Mens han endnu er svend indgår han ægteskab med Anne Cathrine Mohr fra Ystad og bosætter sig på hjørnet af Rosenborggade og Tornebuskegade.

Først i 1810 fik han borgerskab til at drive en gros handel, forinden havde han købt ejendommen mart. nr. 136 der lå i Frederiksborggade nr. 1 (Frederiksborggade start ved Kultorvet) for 16.500 rigsdaler. Den økonomiske fremgang gør at Mads Tvermoes senere er i stand til at udvide med køb af yderlige ejendom, nemlig Rosengaarden nummer 12 og deraf navnet ”Tvermoesgaard” på ejendommen i dag.

Mads Tvermoes som nu er blevet udnævnt til agent er en meget velanset mand, han var blandt andet værge for Trinitatis Kirke. Under bombardementet i 1807, hvor hans egen gård brændte, var han med til at redde kirken, hvis loft fungerede som bibliotek for Københavns Universitet.

Den store have mellem ejendommen på Kultorvet og Rosengården blev senere forvandlet til stort gæstgiveri, hvor muren mod Rosengaarden blev ombygget med lave bygninger og heraf opstod Tvermoesgaard.

Tvermoesgaard husede blandt andet Hendriksens Gæstgiveri, men har igennem tider haft en omskiftende tilværelse, i dag er det Helene Eiby som kunne se mulighederne i stedet, der var kendt som frokostrestaurant da hun overtog det i December måned 2010 hvor hun startede med en forsigtig istandsættelse af restauranten så den idag fremstår som nogle venlige og indbydende lokaler, men stadigvæk med den gamle hyggelige atmosfære.

Det er stadig væk det klassiske danske smørrebrød der præger menukortet, øl sortimentet i baren er udvidet med nye sorter så som Carls, Leffe og Somersby

Restauranten er også stedet hvor der jævnligt kan høres levende musik, stedet hvor der holdes fødselsdagsselskaber, den månedlige logémiddag eller selve konfirmationsfesten. Selv ungdommen har opdaget stedet, de studerende har fået den gode vane at starte deres byture i weekenden, på ”Tværen”. Så Tværen er et lille sted med stor diversitet.

Sources

Description Page Quality Information Evidence
Fonnesbækgården Don't know Primary Don't know
Tværmoes familien stamtavle Don't know Primary Don't know