A3et

Mathias Vilhelm Mohr

Person Chart

Parents

Father Date of Birth Mother Date of Birth
Hans Heinrich Mohr 1745 Frederica Cathrine Hess (Mohr) 1752

Person Events

Event Type Date Place Description
Birth 3.8.1786 Århus Domsogn, Århus, Danmark
Christening 3.8.1786 Århus Domsogn, Århus, Danmark
Marriage 23.7.1818 Fausing, Randers, Danmark
Document/Deed 1830 Clausholm En jydsk drengs dagbog
Place of Residence 1831 Sejlings Præstegård, Silkeborg, Danmark Sælger Clausholm og forpagter Seiling Præstegård
Death 15.6.1832 Sejling, Silkeborg, Viborg, Danmark Selvmord

Notes

Indsamlet og skrevet af
Ole Skotte Møller,
Primo 2007 -

I sine unge dage var Mathias Vilhelm Mohr, bror til Ove Mohr, forpagter af Sophie-Amaliegård 1820-1826. Den eneste gård ved det navn ligger iflg. Topografisk Atlas sydvest for Hornslet. Senere købte han gården Klausholm ved Levring nær Kjellerup, som han havde 1826-1831. Men gården blev solgt, og i stedet forpagtede han Sejling Præstegård, 1831-1832, beliggende kort syd for Levring og lige nord for Silkeborg. Læs huslærerens øjenvidneskildring herunder!
Han opfandt/konstruerede en ny plov, som blev meget kendt. Den skulle være omtalt i en bog af Niels Blicher, far til Steen Steensen Blicher.

Han blev i 1804 far til en søn udenfor ægteskab, Søren Mohr, i Ingerslev. Moderen var pigen Kirsten Andersdatter. Senere fik han 9 børn i ægteskabet med Apelone Caroline Pind.

Han havde sin gamle far, dansemester Hans Heinrich Mohr fra Århus, boende hos sig. Han titulerede faderen "Grossfatter", når han læste avisen højt for ham. Der blev talt tysk i hjemmet, noterer huslærer Severin Veiersø, født 1814, i sin dagbog, som er gengivet ovenfor. Han håbede at kunne blive der i vinteren 1830-31, for så kunne han sikkert lære "Tydsk". Måske indikerer det, at Hans Heinrich Mohr er indvandret fra Tyskland?
Gamle Hans Heinrich Mohr var blevet blind ca. 1828, og han var konstant sengeliggende, og "han kommer ikke op uden en Gang om Måneden for at faae Sengen redet ..."
Mathias Vilhelm Mohr hængte sig, som det fremgår af Severin Veiersøs dagbog. Men hvorfor? Politirapporten oplyser, at han led af vattersot, der efter sigende er meget smertefuldt. Samtidig var han blevet snydt for en stor del af købesummen af den nye ejer, da han solgte Klausholm, iflg. gårdens nuværende ejer, pensioneret dyrlæge Ejgil Overby. Hovedårsagen skulle være smerterne, men måske spillede de økonomiske problemer også ind? Dog viste skiftet efter ham overskud!?

Han led af vattersot, d.v.s. vand i kroppen. Det kan give hjerte- og lunge- og nyresvigt efter blodprop. Omvendt så kan det også komme af hjerteinsuffiens, dvs., hjertet ikke pumper effektivt, hvorfor der ophobes vand i kroppen.
Nudansk Leksikon har følgende artikel om vattersot, her i let redigering: "Gammelt navn for sygelig væskeophobning i bindevævet (ødemer) og i hulheder, f.eks. lungerne eller bughulen. Årsagen er oftest hjerte- eller nyrelidelser. Navnet er en sammenblanding af nedertysk Watersucht og det tilsvarende ældre ganske vandsot (sot=sygdom)".
I "gamle dage" havde man to forskellige slags sot, vattersot og svindsot. Vattersot er forklaret ovenfor, og svindsot er det samme som tuberkulose.


I skifteprotokollen i boet efter ægtefællen Mathias Wilhelm Mohrs selvmord i 1832 står der, at hun var "frugtsommelig", da manden hængte sig selv. (Se "Jørgen Christian Andreas Mohr", noten vedr. hans fødsel).

Her følger indledningen til skiftedokumentet, dateret Tirsdagen 10. juli 1832:
Skifteforvalteren (Overauditeur og herredsfoged Niels Holm) bemærkede, at han under 18 f mdr har skrevet Fovalter Mohr paa Godthaab (Mathias Wilhelms bror, Johan Henrich) som den formentlig fødte Værge for de Umyndige, om at møde ved Forretningen i Dag, eller at give Ordre til en anden Værges Udnævnelse. Da imidlertid intet Svar fra ham var modtaget, beskikkede Skifteforvalteren Gaardmand Thøger Mikkelsen til i Dag som Tilsynsværge at varetage de Umyndiges Tarv. Han var i den Anledning til stede.

Den afdødes Chatol blev derpaa aabnet, og der fandtes en betydelig Mængde af Documenter og Breve, som i Dag ikke nøjagtigen kunne gennemgaaes. Imidlertid blev det gennemset. Saavidt kan skønnes vare intet Pengedocument af nogen Vigtighed befandtes, og derpaa erklærede Enken, at den Afdøde havde hende bekjendt ikke givet Efterladte nogen anden Fordring end den på 33 Rbd-Sedler hos Kotzebue på Clausholm, men om der derpaa var udstedt noget Document, og i givet Fald hvilket, vidste hun ikke. (Det må have været det beløb, Mathias mente at have til gode hos den nye ejer af Clausholm. Senere, da det udsatte skifte fortsattes, mødte Kotzebue op og erkendte skylden, dog med forskelilige indvendinger, så som, at han tidligere havde afbetalt
20 Rbd, hvilket herredsfogeden og vidnerne accepterede).

Skifteforvalteren pakkede Documenterne og Brevene sammen og forsynede dem med Segl, for derpaa at tage dem med sig til nærmere Revision. Rest Penge forefandtes ikke, og Enken erklærede, at der efter den Afdøde kun fandtes --- , som hun har anvendt til øjeblikkelig trængende Fornødenheder. Iøvrigt har hun maattet laane saavel Penge som Korn, for at holde sig indtil nu. Derpaa blev skredet til Boets Registrering og Vurdering således.
I Dagligstuen: ...
-------------------

Skiftet blev først endeligt afsluttet i februar 1833 p.gr. af vanskeligheder med at gøre fordringerne op. Men det viste sig at boet var solvent, endda med et overskud på 139 Rbd. Enken fik bl.a. lov til at udtage et beløb, som skulle dække hendes egen begravelse, og det var i god tid, hun døde først i 1853, 20 år senere! Af resten tilfaldt halvdelen enken, halvdelen børnene. Og her ser vi en særlig måde at tildele børnene deres lodder på ("broderlod" og "søsterlod"). Drengene fik nemlig dobbelt så meget som pigerne!

http://www.familiekroeniken.dk/site/person.asp?person=7872 Ole Skotte Møller

Sources

Description Page Quality Information Evidence
En jydsk drengs dagbog Don't know Primary Don't know
Politirapporten om Mathias Wilhelm Mohrs død Don't know Primary Don't know

Media

Pictures

Sejling præstegård 1

Sejling præstegård 2