A3et

Konge Knud Lavard

Person Chart

Parents

Father Date of Birth Mother Date of Birth
Erik Ejegod 1056 Bodil

Partners

Partner Date of Birth Children
Ingeborg af Novgorod Konge Valdemar I den Store Monomakh

Person Events

Event Type Date Place Description
Birth 1096
Marriage 1124
Death 1131

Notes

Søn af Erik 1. Ejegod og Bodil Thrugotsdatter. Muligvis født på borgstedet Hagerup ved Slangerup, hvor hans fader blev født, da byen sammen med Dalby i Skåne var sæde for Svend Estridsens hof. Erik Ejegod og hans hustru døde under en rejse til Palæstina, og derfor voksede Knud Lavard op hos Skjalm Hvide. Da han selv blev myrdet, voksede hans søn, Valdemar I den Store, op hos Skjalm Hvides søn, Asser Rig, sammen med dennes sønner Absalon og Esbern Snare.
Knud Lavard blev udpeget af kong Niels til jarl af Sønderjylland - en position han udnyttede til at føre erobringskrig mod det vendiske folk obodritterne i Holsten. Efter på denne vis at have pacificeret en kilde til uro i det tyske rige blev han udnævnt til hertug af Holsten (i modsætning til de schauenburgske grever af Holsten) og antog samme titel for sit danske len, der herefter kendes som Hertugdømmet Slesvig. Under et familiebesøg i Haraldsted blev han 7. januar 1131 myrdet af sin fætter, kong Niels' søn Magnus den Stærke, som så ham som en farlig konkurrent til tronen.
Gift med Ingeborg af Novgorod, af russisk-svensk familie. I hendes familie anvendtes navnet Vladimir, som fordanskedes til Valdemar. I øvrigt blev sønnen Valdemar (parrets første) født 7 dage efter faderens mord. Den sønneløse mand, som kunne være blevet til en parentes i Danmarkshistorien, blev i stedet stamfar til den nye kongelinje. Knud Lavards familiebånd antyder en gen-internationalisering efter vikingetiden.

I kraft af et lensforhold til den tyske kong Lothar herskede han også over obodritterne med titlen knés eller knjaz. Hans tilnavn Lavard betyder herre på saksisk og andre germanske sprog, men betød oprindeligt "brødgiver", jf. engelsk lord. Sønnen Valdemar den Store fik i 1170 Knud Lavard helgenkåret.
På mordstedet i Haraldsted Skov rejstes i middelalderen et kapel, som forsvandt efter reformationen. Det blev genfundet i 1883